Atriums in the kindergarten


Atriums in the kindergarten

Kindergarten in Ljubljana

Year of construction: 2013

Project group:

Prof. Dr. Aleš VODOPIVEC, Matej DELAK, Ajda FORTUNA, Katja LONČAR, Gašper MEDVEŠEK, Jerica POLONČIČ

The basic premise of the architectural design was to create a pleasant space for children, teachers, and other users, which will provide sufficient room for imagination, as well as allowing an uninterrupted process for teaching and play. The building design is therefore geometrically correct, allowing easy orientation, while the areas for work and play are connected, visually supplementing each other beyond their limits, and extend from the interior to outdoor terraces, into atriums, and to the playgrounds outside. The outside area is enriched with the qualities of the natural environment, with grass surfaces, flower beds and water elements, etc. The building is constructed from wood, which is undoubtedly the most pleasant material known. Wood creates a feeling or cosiness and homeliness, which is very important for a child.

The kindergarten represent a functionally and architecturally complete whole. In the wider surroundings, it is present as a horizontally emphasised structure, recognisable in its scale, natural materials, and finish, which are appropriate for children.


Plan BAtriums in the kindergarten